Terrarium

Illustratie van een terrarium met stekjes

Wat is een terrarium precies?

Er zijn verschillende terraria, open en gesloten. In een gesloten terrarium wordt een nieuw, klein ecosysteem gecreëerd. Het water dat de plant opneemt, verdampt weer via het blad. Dit komt tegen het glas aan en valt weer naar beneden, waar het vervolgens weer bij de wortels terecht komt. Als je terrarium in balans is, hoef je die dus verder niet te verzorgen! In een open terrarium, wat betekent dat er ergens een opening in het glas zit zonder afstopping, verdampt er dus wel water. Hier zal je afhankelijk van de planten erin wel water moeten geven. 

Balans van je terrarium

Standplaats

Om zo min mogelijk aan je gesloten terrarium te doen, moet je ervoor zorgen dat de balans goed is. Belangrijk hiervoor is dat je het terrarium op een goede plek zet. Het heeft een plek nodig met indirect licht, dus geen zonlicht! Zet het ook niet op de verwarming, of op een plek waar het verschil tussen warm en koud groot is. Het liefst zoek je dus een plek waar de omgeving stabiel is qua temperatuur en indirect licht. Dit geldt voor open en gesloten terraria.

Water geven

Een terrarium dat in balans is, geef je geen water. Wanneer het niet in balans is, kan het zijn dat er toch ergens een opening is, en je terrarium niet volledig gesloten is. Bijvoorbeeld als de kurk niet helemaal past. Ook kan het de andere kant op slaan, wanneer je terrarium juist te nat is. In het eerste geval kan je het beste met een plantenspuit wat water toevoegen, die je op het glas richt. Het komt dan vanzelf bij de wortels terecht. Let op: het is moeilijker teveel water uit een terrarium te halen, dan teveel water toe te voegen. Pas dus op met hoeveel water je toevoegt!

 

In het tweede geval, kan het zijn dat er schimmel ontstaat of dat er teveel condens is. Je kan het terrarium dan openmaken, en even laten luchten. Afhankelijk van de vorm van je terrarium, kan je dit een uurtje doen tot een paar uur. Gewoon in de gaten houden of het overtollige vocht eruit lijkt te zijn. Haal de beschimmelde delen en gevallen blaadjes eruit, om te voorkomen dat het zich verspreidt. Vervolgens sluit je het terrarium weer.

Snoeien

Het kan zijn dat je terrarium zo goed gaat, dat hij helemaal volgroeit. Wil je dit niet, dan kan je snoeien. Knip dan net net boven het blad de stam af. Of haal een volledig blad weg, wanneer dit te groot is. Kijk wel uit dat je genoeg overlaat om de plant weer ui te laten lopen. Hou het terrarium na het snoeien even in de gaten, of alles goed gaat. Je hebt het tenslotte open gemaakt, en de balans kan dus verstoord zijn geraakt.