Hydrocultuur

Illustratie van een Monstera op hydrocultuur

Wat is hydrocultuur precies?

Hydrocultuur is heel kort gezegd het kweken van planten in water. Er wordt geen potgrond gebruikt, maar hydrokorrels en water als basis. De planten passen zich aan door een ander type wortels te ontwikkelen, die voeding vooral uit het water halen. Je ziet dit veel in kantoren terug, en daardoor heeft deze vorm van kweken onterecht een wat oubollig imago. Er zitten namelijk heel veel (duurzame) voordelen aan hydrocultuur vergeleken met normale kweek.

 

  1. Je hoeft veel minder water te geven. Gemiddeld maar zo eens per maand! De korrels nemen namelijk water op, en geven die geleidelijk af aan de plant wanneer die erom vraagt.
  2. De kweekpot van hydrocultuur planten is voor dezelfde plant een stuk kleiner dan wanneer er met potgrond wordt gekweekt. Dit scheelt in transportkosten, maar scheelt jou ook de kosten van een grote pot.
  3. De hydrokorrels die wij gebruiken zijn van hoge kwaliteit, en gaan eigenlijk voor altijd mee. Je hoeft dus nooit te verversen!
  4. Er zit een watermeter in de kweekpot, die precies aangeeft wanneer het tijd is om water te geven. Nooit meer moeilijk gedoe met water geven dus!
  5. een verzuring of verstikking van de wortels, omdat de korrels ruimte geven aan de wortels om genoeg zuurstof op te nemen.
  6. Minder last van beestjes! Door op deze manier te kweken, is je plant niet tot nauwelijks vatbaar voor schimmels, ongedierte (zoals rouwvliegjes!) en bacteriën.
  7. Hydrocultuur is iets duurder in aanschaf, maar op langere termijn goedkoper. De planten zijn over het algemeen sterker, en gaan dus langer mee.

 

 

Verzorging van hydrocultuur

Water geven

Geef de plant water wanneer de meter laag staat. Je kunt dan geven tot de meter OPT aangeeft. Let op: de watermeter reageert altijd met wat vertraging en het kan zijn dat gruis de watermeter blokkeert. Tik daarom tegen de watermeter wanneer die niet naar verwachting reageert.

 

Gemiddeld duurt het zo'n 4 weken totdat het waterpeil is gezakt tot minimum (MIN). Wanneer het minimum bereikt is, is het verstandig om nog 4 à 5 dagen te wachten voordat je opnieuw water geeft. Hiermee voorkom je namelijk dat de wortels van de plant continu in het water staan.

Voeding

Als de plant wordt samengesteld, wordt er voeding onderin de kweekpot gedaan. Na ongeveer een half jaar is dit op, en kan je bij iedere waterbeurt wat vloeibare plantenvoeding meegeven.

Standplaats

Hiervoor geldt eigenlijk de wens van de plant zelf, dit staat buiten de hydrocultuur. Over het algemeen kan natuurlijk gezegd worden, liever geen plek in de kou of tocht, en geen plek waar het helemaal donker is.